annelies van hooff
"ik vier het leven met de mensen om me heen”
“.. in een parkje een bootcamp doen, met rollator en al.”
Ik werk bij Wijkcentrum De Oever in Oudorp, het Odensehuis. Het Odensehuis bestaat op heel veel plekken in Nederland. Het komt oorspronkelijk uit de Deense plaats Odense. Daar is ooit een groot huis ingericht voor mensen die alleen en wat vergeetachtig waren, maar nog niet heel erg dement.
Het Odensehuis is bedoeld voor mensen zonder indicatie, want met indicatie ga je naar een dagopvang. Dit zijn mensen die nog zelf kiezen, sommigen zijn heel verward. Mensen met een vergetend brein, die beginnend vergeetachtig zijn, die heb je in zoveel soorten en maten. Ze hebben vaak nog een partner. De mantelzorger, of dat nu de partner of het kind is, geeft vaak aan blij te zijn dat hun naaste hier naartoe kan. Dan kunnen ze allebei even een paar uur iets voor zichzelf doen. Voor een klein bedrag kunnen ze hier lunchen, en ze krijgen koffie of thee met wat lekkers. Vandaag nemen we ze mee voor een autoritje naar het strand en we gaan op de terugweg langs Di Fiorentina, de heerlijke ijssalon in Heiloo.
Dit werk doe ik nu een jaar of vijf, vanaf de oprichting. Ik deed in Oudorp al vrijwilligerswerk voor Dag & Dauw, dat van Artiance en de bibliotheek uitgaat. Daardoor ontmoette ik de cultureel medewerkster en die vertelde dat ze in De Oever een Odensehuis gingen oprichten. Daar wilde ik graag aan meedoen. Nu doe ik samen met een aantal collega's één middag in de maand een creatieve activiteit met de mensen.
“Het is heel divers wat we ondernemen.”
Bij Dag & Dauw maak ik het programma met het team Oudorp. Er zijn nog meer teams in Alkmaar. Dag & Dauw is voor mensen boven de 60 die alleen zijn. De ene keer organiseren we een lezing, de andere keer een creatieve workshop, film, kunst, opera of een andere voorstelling. We gaan ook wel wandelen of kijken vogels. Het is heel divers wat we ondernemen. Daar komen veel mensen op af. Als ik nodig ben help ik met het rijden van de deelnemers naar de locatie. Als we een activiteit in De Oever hebben, huurt de bibliotheek de zaal. Samen met de teamcoördinator van de bibliotheek verzorgen we het programma en leggen contact met de mensen. Hiermee ben ik zo’n tien keer per jaar mee bezig in het voor- en najaar. We doen hele leuke dingen met een bevlogen team.
Dit is voor mij genoeg. Ik heb thuis ook nog een lieve man, die net na dertig jaar gestopt is met zijn bestuurswerk voor De Oever. Er vinden wel 4.000 activiteiten per jaar in dit wijkcentrum plaats. Gelukkig kan ik goed mijn grenzen aangeven, want er is nog zoveel meer vrijwilligerswerk te doen voor de bibliotheek. Wat ik nu doe vind ik ontzettend leuk en daar hou ik het bij. Ik heb zelf veel hobby's en ga graag op pad met mijn man of met vriendinnen van de Alkmaarse Rode Hoeden.
Mijn motivatie om als vrijwilliger aan de slag te gaan met beginnend dementerenden komt voort uit de ervaringen die ik met mijn ouders had. Toen mijn vader wegviel bleek hoezeer zij elkaar in balans hadden gehouden. Het werd duidelijk dat mijn moeder heel snel dement werd. Door mijn ervaring hiermee weet ik hoe je kunt omgaan met mensen met een vergetend brein, waarvan de geest verwaait. De mensen die zo lief zijn en dankbaar dat je iets voor ze kunt betekenen geven mij veel genoegen, ik word daar blij van. Mijn taken als vrijwilliger zijn het organiseren van een leuke middag voor de mensen. Wij, mijn maatje en vriendin Mijnie en ik, zorgen voor de materialen. We struinen winkels af voor bijvoorbeeld behangstalen waar we mee knutselen en bij kringloopwinkels of de Action kopen we soms mooie spellen. We zijn hecht met elkaar doordat we allebei verlies hebben gehad: haar man en mijn zoon overleden kort na elkaar, eind 2022.
".. ik vier het leven met de mensen om me heen.”
Er zijn vaste vrijwilligers bij het Odensehuis. En er zijn mensen die als bezoeker bij het Odensehuis komen en ook voor De Oever vrijwilliger zijn. Zo blijven ze onder de mensen. Op dit moment bedienen we zo’n zes mensen. Het zou fijn zijn als dit meer bekend is bij huisartsen, zodat mensen met een beginstadium van dementie hier al heen kunnen. Ik praat er overal over om dit meer bekendheid te geven. De mensen die hier komen zijn nog pittig hoor, maar ik weet hoe het is als het straks erger wordt. Ik zeg ik blijf gewoon hier, ze kunnen op me rekenen.
Het Odensehuis is elke dinsdag van 12-16 u geopend voor deze mensen. Ze kunnen ook op een andere dag komen, er wordt hier bijvoorbeeld een warme hap verzorgd door het Heliomare college, dat hier vlakbij zit.
We kunnen altijd wel vrijwilligers gebruiken. Er komen hier ook professionals die van alles doen. Alkmaar Sport komt hier bijvoorbeeld een wandelbootcamp geven, dan gaan we samen in een parkje een bootcamp doen, met rollator en al.
Als je vrijwilligerswerk wil gaan doen informeer je dan goed van tevoren. Spring niet zomaar ergens in om er later achter te komen dat het toch niet bij je past. Voor mij is het belangrijkste dat mensen het lekker hebben. Van oorsprong kom ik uit de zorg: ik had een eigen praktijk in natuurgeneeskunde, speciaal voor mensen met huidproblemen. Ik geef graag, ben zorgzaam en positief. Verder heb ik geen ambitie. Ik blijf dit doen zolang het kan en vier het leven met de mensen om me heen.
Interview: Jessica van hooff