De HACCP Hygiënecode voor vrijwilligersorganisaties
Wat is HACCP?
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven en organisaties die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen. HACCP valt onder de Europese wetgeving.
Hoe kan jouw organisatie voldoen aan de HACCP-richtlijnen? Bekijk hier het stroomschema.
Hygiënecode HACCP
De hygiënecode voor de horeca is gebaseerd op Europese wetgeving. Deze wetgeving regelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens de HACCP-beginselen moeten werken. Deze HACCP-richtlijnen zijn uitgewerkt in de hygiënecode.
Let op: Het nakomen van de HACCP-richtlijnen is alleen verplicht voor vrijwilligersorganisaties wanneer er structureel bedrijfsmatig eten wordt bereid en verstrekt.
Checklist voedselveiligheid voor vrijwilligerswerk
Als er niet structureel (dat wil zeggen: niet dagelijks of op vaste dag(en) in de week) en voor kleinere groepen eten en drinken wordt bereid en gegeten dan kan de organisatie volstaan met de checklist voedselveiligheid die is ontwikkeld voor vrijwilligers. Bekijk de checklist. Wanneer er alleen voorverpakte levensmiddelen verstrekt worden en er geen voedsel bereid wordt is ook deze checklist niet nodig.
Sportkantines
Sportkantines kunnen de hygiënecode gebruiken die de NOC*NSF heeft ontwikkeld Deze bestaat uit een regelhulp en een ‘log- en instructieboek voor sportkantines’. De regelhulp geeft na het beantwoorden van een aantal vragen over de situatie in uw keuken advies op maat om te voldoen aan de hygiënecode. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden is er het ‘log- en instructieboek’ met daarin registratieformulieren voor het uitvoeren van controles. Klik hier voor de hygiënecode van het NOC*NSF met daarin links naar regelhulp en log- en instructieboek.
Cursus en certificering
Er zijn diverse (commerciële) bedrijven die een cursus organiseren hoe om te gaan met de regels die in de hygiënecode staan. Hier een voorbeeld van een online cursus met certificering. Zo’n cursus is echter niet verplicht! Het personeel moet wel geïnstrueerd worden hoe om te gaan met de hygiënecode, maar dat kan ook op andere manieren.
Nog vragen? Neem contact met ons op via advies-opleiding@teamvrijwillig.nl of bel naar 072 5191600.